Orsi barátnőm anyukája adta az alapötletet ehhez a vasárnapi ebédhez, amire vendégeket vártam. A vendégek lemondták a vacsorát nagy örömömre, mert így jó sokat ehettem belőle, ugyanis állati ízletes lett. A cukkini olyan volt, mint a L'ecsó című francia rajzfilmben - hajszálvékonyra vágtam, és pont úgy pakoltam egymásra, mint a filmben a patkány. Elképesztő, hogy a külseje megmaradt vékonynak, közben meg puha és lédús lett, amikor elkészült.
Tejszínes cukkini
- 3 kisebb cukkini
- 2 répa
- 4 dl tejszín
- 3 gomba
- 5 fokhagyma
- vaj (tepsi kivajazásához)
- 20 deka reszelt sajt
- Körethez egy csomag fagyasztott vagy egy friss brokkoli
A tepsit kivajazom es rászórom az 5 megpucolt, és fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. A zöldségeket vékony szeletekre vágom és egymásra teszem a tepsiben (a cukkinit lépcsősen: minden következő szelet az előző szeletet eltakarja 3/4-ig). A répa és a gomba után még szépen cukkinivel letakarom az egészet. Amikor ez kész, ráöntöm az összes tejszínt, majd rászóróm a sajtot és be a sütőbe. Akkor van kész, amikor a sajt elkezd pirulni a tetején. Köretként sós vízbe brokkolit főzök. (Itt nem sós vízbe főztem, hanem grízgaluskás zacskós levesbe, aminek az lett az eredménye, hogy a grízgaluska is köret lett.)
Jó étvágyat, Annának meg köszönet az ötletért.