Ezt ettem ma — karantén ételnapló

Ezt ettem ma — karantén ételnapló

Karácsonyi menü 2: töltött káposzta

2010. január 17. - Ollaorama

 Ez a poszt több sebből is vérzik, de mivel életem legjobb töltött káposztája volt (nemcsak amit főztem, de amit ettem is!), kiteszem. Az egyik seb: a cím. A karácsonyi menü 1, ugyanis még nem került ki: azt a Zoli csinálta, bajai halászlé volt, és majd ha megírja, kiteszem. A második seb az, hogy nincs hozzá fotó. Egyszerűen annyira elvonta a figyelmemet a kaja, amikor előttem volt, hogy eszembe sem jutot megosztani bárkivel, még a fotóját sem. Bocs.

  • 22 savanyúkáposzta levél
  • fél kiló savanyú káposzta (vágott)
  • kb. 25 dkg füstölt oldalas
  • kb 15 dkg füstölt szalonna (öreg nénitől a piacról, aminek a közepén van egy vékony húscsík)
  • kb 15 dkg kolozsvári szalonna (kizárólag füstölt, ami inkább pácolt, mint füstölt, az már nem olyan finom)
  • 1 fej vöröshagyma
  • kis csésze rizs
  • fűszerek: só, bors, paprika
  • 1 kg darált sertés
  • 2 tojás

A hagymát kockára vágom és kevés olajon megpirítom. Ha levettem a tűzről, akkor hozzáadok egy kis ek pirospaprikát és jól összekeverem. Amikor kihült, hozzákeverem a darált húshoz. Jól összegyúrom, megsózom, megborsozom ízlés szerint a darált húst. A rizst ugyanannyi vízzel felteszem főni kis lángon (egy csésze rizs - egy csésze víz), és amikor felszívta a rizs a vizet, leveszem a tűzről. miután kihült, hozzákeverem a darálthúshoz ezt is, majd a végén a két tojással jól elkeverem az egész masszát. Nagyon-nagyon összegyúrom kézzel, ez fontos. 

A savanyúkáposzta leveleket hideg vízben egyenként lemosom, a vágottat ugyanígy megmosom és kifacsarom. A levelekbe beletöltöm a tölteléket: a levél hajlatába teszem a tölteléket (fontos, hogy ne túl sokat, de elsősorban a levél méretétől függ), majd rácsavarom a levelet, a végén pedig a két oldalát begyűröm (belülre - hmm... remélem érthető). Amikor az összes töltelék és levél elfogyott, elkezdem belepakolni a kuktába. (Fontos a kukta, különben soha nem lesz puha és omlós, és akkor nem is érdemes csinálni.) Az oldalast és a szalonnákat közben kell eloszlatni: az aljára, közepére , oldalra, mindenhová jusson egyenletesen. A fent megadott mennyiségek pedig csak iránymutatóak, teljesen rá van bízva a szakácsmesterre, hogy miből mennyit tesz bele. A lényeg, hogy a töltelék-hús-vágott hármas lehetőleg rétegesen váltogassa egymást.

Szóval ha jól belepaszíroztuk a kuktába - az is fontos, hogy szorosan legyen összenyomva az egész, beleöntök kb fél liter vizet, lefedem a kuktát, és alágyujtok. A sistergéstől számítva 1 és 3/4-ed vagy két óra szánható rá. 

Nekem nagyon nagyon jól sikerült, sok sikert nektek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://eztettemma.blog.hu/api/trackback/id/tr271680121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása