Gyerekkoromban annyira imádtam. Pedig az égvilágon semmi kunszt nincs benne. Talán a galuska miatt.
Köménymagleves
- 2 ek köménymag
- 1 hagyma (elhagyható, csak az időt húzza)
- só, bors. pirospaprika
- tojás: annyi amennyi tányérral szeretnénk tálalni a levesből. Mondjuk 6.
- 2 ek liszt és napraforgóolaj a rántáshoz
A galuskához:
- 3 tojás
- 10 ek finomliszt
A köménymagot a lábosban megpirítom, majd felöntöm vízzel. Beleteszem a meghámozott hagymát, megszózom, megborsozom (ebbe még leveskocka is simán belefér), és addig főzöm, amíg a hagyma puha nem lesz benne. (A hagymafőzést idővel elhagytam benne, mivel az ízéhez nem ad hozzá, az elkészítési időt, viszont növeli. Simán elég a rántással kezdeni, és azt felönteni vízzel.)* Ez elég rövid idő. Közben elkészítem a rántást: egy kis serpenyőben megpirítok 2 púpos evőkanál lisztet. Amikor már picit barnul, hozzáöntök kb. 1 dl. napraforgóolajat, és így pirítom tovább még kb. 2 percig. Miután leveszem a tűzről, hozzákeverek kb. fél ek pirospaprikát. Ha megfőtt a hagyma a köménymagos vízben, akkor belekeverem a rántást. Én általában kiveszem a forró vizet a serpenyőbe és úgy keverem bele az összeset, hogy csomómentes legyen. Ezután beleszaggatom a galuskát (felverem a 3 tojást és a finomlisztet hozzákeverbe puha tésztát kapok). Ekkor megkóstolom, és ha sótlan, teszek még bele. Amikor a galuskák után ismét lobog a víz, akkor óvatosan beleütöm a tojásokat. Csak így: feltöröm és beleengedem gyorsasan egyben az egészet a lobogó levesbe. Gyorsan kell, mert akkor szépen megtartja a formáját. 8 perc múlva kész is és tálalható.
*Ezt a megjegyzést 2020-ban tettem a recepthez sok sok köménymagleves elkészítése után :)