Ez olyan nem-olasz-típusú paradicsomszósz.
Paradicsomos húsgombóc makarónival
- Fél kiló darált hús
- zsemlemorzsa
- 1 tojás
- fűszerek: só, bors, majoranna
- 1 hagyma
- 1 doboz darabolt, hámozott paradicsomkonzerv
- 2 kis doboz paradicsompaszta
- 1 ek méz
- 2 ek liszt
- napraforgó olaj
- fél csomag makaróni
Ezt az adagot 3-an ettük meg, és jól laktunk. Desszerttel vagy levessel négy embernek is elég. Szóval a fasírt: a darálthúst összegyúrom a fűszerekkel (frissen tört borssal az igazi), a zsemlemorzsával (kb 3 evőkanál), a tojással és az apróra reszelt hagymával. Ezekből kis gombócokat formálok, amjd olajban kisütöm. Ha kész, az olajat kiöntöm a serpenyőből és csak egy keveset hagyok benne. Ebben megpirítok 2 evőkanál lisztet, majd ráöntöm a paradicsomkonzerveket, és kb 1 dl vizet. Megsózom és kevergetem. A vége felé beleteszek 1 evőkanál mézet is, hogy ne legyen olyan savanykás.
A makarónit gyorsan kifőzöm, rá a húsgombócokat és minderre rákanalazom a paradicsomszószt. Ha hagyom így kb 5 percet, akkor a húsgombócok meg is puhulnak, nekem már csak az utolsó 2 lett puha, mert nem hagytam 5 percet. Ja, és a tetejére szórhatok reszelt sajtot, ha ahhoz van kedvem.