Hozzávakók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 0.5 kg csirkehús (én csirkemellből csináltam, de lehet comb, vegyes, bármi)
- 2 csapott evőkanál finomliszt
- só, bors
- 300 g tejföl
- 2.5 dl víz
- 1 citrom leve
Köret:
- itt most párolt zöldség volt és a korábbi maradék krumpli. De amúgy rizs, kuszkusz, bármivel jó.
A hagymát kockákra vágom, a napra forgó olajon egy edényben vagy nagy serpenyőben üvegesre pirítom. Ekkor jöhet rá a csirkehús, és kockákra vágott csirkemellet használtam (de a csirkecombot nyilván nem kell felkockázni, az mehet alsó-felsőre szedve). Ha megpirult egy kicsit a csirke, felöntöm vízzel úgy, hogy belepje, sózom, borsozom (egyéb ízesítő is jöhet, már ha valaki nem ódzkodik a leveskockaszerű dolgoktól) . Addig főzöm, amíg elpárolog a víz teljesen (zsírjára lesütöm). Ha nagyobb darab húsokkal dolgozom, akkor ezt még egyszer megcsinálom, tehát újra vízzel ellep, zsírjára lesüt. Én még ilyenkor utánatöltöttem a kis csirkemell kockák esetében is kis vizet, és újra lepirítottam. Ezután jöhet rá a 2 ek liszt. Összeforgatom, és utána jöhet a tejföllel összekevert víz. Jól összekeverem és 5 percig kevergetve kőzöm. Ekkor lehet utána ízesíteni, ha kell még só, bors, az állaga is javítható ekkor, ha tűú sűrű, kis víz jöhet még bele. A legvégén belefacsarom egy kisebb citrom levét, jól elkeverem, és kész.
Ez az étel annak ellenére, hogy nem látványos, nagyon finom a vendégek mindig örülnek neki és gyorsan el is készíthető.