Attól, hogy böjt van, még eszem, csak kicsit túlvállaltam munkaügyileg magam mostanában, azért nem frissülök. Vasárnap hatalmas lakomát csaptunk Orsi barátnőm szülinapjának háromnapos ünnepét lezárva. Két kaját én készítettem, a másik két salátacsodát ő hozta, ezúton is köszönjük anyukájának.
Álljon itt a főfogás recepttel (a nevéről majd lennebb), a többi csak képekben.
Lepkesült
- 4 db nagy burgonya
- 4 fej hagyma
- 1 póréhagyma
- 5 paradicsom
- 1 padlizsán
- 10 dkg juhsajt (elhagyható)
- 25 dkg trappista
- 15 dkg füstölt mozzarella
- só, bors
- bazsalikom
- 6 gerezd fokhagyma
A zöldségeket megmosom, a hagymát és a burgonyát meghámozom. A burgonyát vékony szeletekre vágom, és belepem vele a sütő alját. Megsózom kicsit. A hagymát is karikákra vágom és rápakolom a következő rétegként, a póréhagymával ugyanezt teszem. megint sózok, de csak kicsit. A padlizsánt vékony szeletekre vágom, és azokat is ráhelyezem. Az öt fokhagymát kinyomkodom és a padlizsánokra kenem. A paradicsomot is felszeletelem és beterítem vele a tepsit. (Ha juhsajtot használok, akkor azt csíkokra vágva a zöldségek közé nyomkodom.) Megszórom gazdagon bazsalikommal, lefóliázom és beteszem a forró sütőbe 20 percig sütni.
Kb 20 perc után leveszem a fóliát és beterítem a tepsit a végonyra szeletelt trappistával és mozzarellával jól elosztva. Még 10 percig sütöm, amíg megpirul a teteje. Laktató és álomfinom.
Életemben először ilyen kaját (kicsit szegényesebben) egy évvel ezelőtt készítettem szintén böjt alatt. Az akkori lakótársam, Olivér nevezte el lepkesültnek, és meg is örökítette a főzést három fantasztikusan félresikerült fotóval az épp aktuális hétvégéjét dokumentáló magasszintű, professzionális videójában. Érdeklődők megtekinthetik itt. Aki rájön, hogy miről kapta a nevét a kaja, kap egy csokit tőlem!!!
A másik általam készített kaja receptje már olvasható volt itt, csak másfajta fűszerezéssel. Ez mindig bejön mindenkinek, a töltelék.
Képekben álljon itt még a két isteni salátakülönlegesség, ami a menü része volt, bár az én konyhámat nem látta egyik hozzávaló sem.
Céklás-diós-paradicsomos-lilahagymás-mozzarellás sali
Répás-almás-mazsolás-szezámkrémes-szezámmagos sali
Ezeket egyszer én is megpróbálom elkészíteni.