A dolog úgy indult, hogy káposztáslaskát (káposztástésztát) akartam készíteni, és vettem egy kis fej káposztát. Aztán kiderült, hogy Zoli nem szereti, úgyhogy egy gyors levest készítettem belőle:
Káposztaleves
- egy fél fej káposzta
- 4-5 db paradicsom
- 2 fej hagyma
- 1/2 marék rizs
- 1 db virsli (elhagyható)
- 1-2 szelet füstölt hús (kolbász, sonka, szalonna, bármi)
- 1/4 citorm leve
- borsikafű, leostyán
- só, bors
Igazából a lucskos káposzta ízét próbáltam levesbe varázsolni, ugyanis abból nekem a leve a legfinomabb. A kockákra vágott hagymát, virslit megdinsztelem az edényben, ráteszem az apróra vágott káposztát és felöntöm vízzel, ami legalább kétszer annyi, de inkább több, mint a káposzta meg a hagyma. Borsozom (én egészben főztem bele, így szeretem), sózom, esetleg egy kockát beledobok. Amikor félig megfőtt, akkor beleteszem a kockára vágott paradicsomot, a néhány szelet füstölt húskészítményt, a zöldfűszereket (ízlés szerint) és a rizst. Addíg főzöm, amíg a paradicsomok szétfőnek, a rizs kinyílik és az íze fenséges. Mielőtt leveszem a tűzről egy kevés citromlevet csepegtetek bele. A virsli abszolút elhagyható belőle, kicsit feleslegesnek is éreztem. Bár édes káposztából készül, enyhén savanykás íze van.
A káposzta másik felét egyébként salátához használtam fel: tonhal, hagyma, paradicsom.