Hozzávalók
- a húslevesben főtt zöldségek (6-7 szál répa, 2 petrezselyemgyökér, egy fél zeller, fél karalábé, esetleg egy burgonya) apró kockákra vágva
- 2-3 marék zöldborsó megfőzve
- 5-6 kisebb savanyú uborka apró kockákra vágva
- 1 savanykás alma apró kockákra vágva
- majonéz
A böff vagy böffsaláta elnevezés valószínűleg a francia beouf (marhahús) szóból ered. Erdélyben a húslevest mindig úgy ettük, hogy a levet a levesbetéttel (1-1 szál répával és pici hússal maximum, de sokszor ezek nélkül csak a tészta és a galuska) és a zöldség ebben a saláta formájában került az asztalra. Elvileg előétel, gyakorlatilag nálunk mindig vacsora volt. Akkor is böffnek (böfnek?) hívják, ha a tyúkhúsleves húsát használják fel hozzá.
A saláta meg ennyi, apróra vágom a zöldségeket, savanyú uborkát, almát, hozzáadom a zöldbörsót és majonézzel jól elkeverem. A salátának attól van annyira jó íze, hogy a zöldségek a húslevesben főttek. Próbáltam és fagyasztott francia saláta zöldségből is, de nem finom úgy, ne is próbáljátok!