A farsangi időszak utolsó napja ugye húshagyó kedd, tegnap tudtam meg, hogy olaszul kövérkeddnek hívják (kösz Árpi). Ez az a nap, amikor még utoljára eszünk húst és lakomát csapunk. Mert szerdától böjtölünk. Legalábbis én. Számomra az az a 6 hét az évben, amikor igazán odafigyelek az étkezésemre, és tudatosan tisztítom meg a gyomromat (és ezáltal? még ki tudja, talán vmi mást is). Ezt a böjtöt teljesen állatmentesen kb 5 éve tartom. Eleinte a 3-ik hét után kb 8-10 napig minden éjjel azt álmodtam, hogy disznótorost reggelizek. Szóval volt valami hiányérzetem.
Húshagyó kedden egyik kedvenc kajámat készítettem el életemben először. Nem is lett nagy szám, de azért megjárta:
Miccs
- fél kg marhahús
- fél kg. birka vagy sertéshús
- 1 ek borsikafű
- só
- bors
- őrölt kömény
- őrölt koriander
- szódabikarbóna
- 5 gerezd fokhagyma
A recept igazból megtalálható itt.
Én nem ez alapján készítettem el, hanem hozattam Romániából miccsfűszer-keveréket (kösz Lilla), amiben a fenn található fűszerek szerepelnek és fél dl vízzel és a hússal összekevertem, majd kis kolbászkákat formáltam belőle és megsütöttem serpenyőben. Mustárral és friss kenyérel egész finom.
Távolról sem lett tökéletes. A hús nem volt elég zsíros (merthogy az kéne legyen), a szódabikarbonával összekevert húst nem hagytam állni minimum 1 napot, és természetesen nem grillen készült. Szóval a puha és ruganyos miccs helyett kicsit száraz cuccot kaptam. De nem baj, majd negyven nap múlva valamikor újrapróbálom.
A mélyhűtőből és a hűtőből kifogyott a hús teljesen a húshajrá időszak 3 napja alatt. Hamvazószerdán meg csak gyümölcslén élek.