Ez egy nagyon zöld borsófőzelék (nem úgy mint ez a szerecsendiós-lisztes-tejfölös), és az íze is nagyonnagyonzöld.
Petrezselymes borsófőzelék tükörtojással
- 50 dkg fagyasztott borsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 leveskocka
- 4 csokor petrezselyem
- só, bors
- tükörtojás, sütéshez olaj
- 2 dl tejföl
A zöldborsót és a megtisztított fokhagymagerezdeket annyi vízzel felteszem főni, hogy 2 vastag ujjnyira ellepje a víz. Amikor forr, teszek bele 2 leveskockát, meg ízlés szerint még borsot, sót. Közben a 4 csokor petrezselymet megmosom és apróra vágom. Amikor megfőtt a borsó (kb fél óra, de meg kell kóstólni), kb 1/3-át kiveszem (a fokhagymákkal együtt) és összeturmixolom az apróra vágott petrezselyemzölddel. Egy kevés (kb. 1,5 dl) levet is teszek bele a megfőtt borsó levéből. A többi részét leszűröm a borsónak, majd összeöntöm az összeturmixolt borsót a főtt borsóval, hozzáadom a 2 dl tejfölt és és kb 2 percig még tovább kavargatom.
A serpenyőben felhavítem az olajat, ráütöm a tojást, só, bors, és kész is a tükörtojás a főzelékhez.