Hozzávalók:
- húsvéti sonka főzőleve leszűrve
- 4-5 szelet húsvéti sonka apróra vágva
- 1 kg leveszöldség: 4-5 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, egy darab zeller, egész vöröshagyma
- 1 csomag zellerszár
- 1 marék tarkabab
- 200 g tejföl (nekem fele görög joghurt volt)
- 1 púpos evőkanál list
- a galuskához 2 tojás és 4 ek. liszt
A babot beáztatom pár órára vagy egész éjszakára. Nem kell sok belőle, hogy ne legyen bableves hatása. A sonka főzőlevéről leszedem a hideg zsírt (amit majd felhasználok később a pozsonyi kiflihez) leszűröm, felteszem főni. Beleteszem a hagymát és az apróra vágott zöldségeket, és pótolom vízzel. A galuskához felverem a két tojást és a liszttel egy jól szaggatható tésztát keverek. Amikor a zöldségek nagyjából puhák, beleszaggatom a galuskákat. Amikor feljöttek a leves tetejére mind, beleteszem az apróra vágott főtt sonkát és lefedve főzöm még 5 percet (ettől nagyobbak lesznek kicsit a galuskák) és behabarom. A tejfölt egy nagy evőkanál liszttel összekeverem és a leves levéből lassanként adagolok hozzá, amíg jó híg és homogén lesz. Utána beleöntöm mind a levesbe, elkeverem és további 5 percet főzöm. Kóstolni kell, mert sonkalétől függ, hogy mennyi só kell bele, vagy kell-e egyáltalán.
Másnap még finomabb, mint aznap.