Ezt ettem ma — karantén ételnapló

Pesztós rizottó

2020. április 06. - Ollaorama

img_6540.jpg

Hozzávalók a rizshez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 220 g rizs (kerekszemű lehetőleg)
  • 800 ml víz vagy alaplé
  • 2 ek olívaolaj
  • 35 +45 g vaj
  • 75 g sajt (nálam ezek a maradékok a hűtőből)

Tetejére

  • pesto
  • reszelt sajt
  • pirított tökmag (az eredetiben szeletelt mandula)

A 35 g vajon és 2 evőkanál olajon megpirítom a hagymát majd hozzáöntöm a rizst és jól összekeverem őket. Ezután elkezdem hozzáadni az alaplét a rizshez. Folyamatosan kevergetem és amikor felszívta a rizs a vizet (tehát már sűrű), adok hozzá még egy adagot. Nincs mindenkinek alapleve, nyugodtan lehet csalni leveskockával és sóval. (Ehhez a mennyiséghez 1 leveskockánál ne adjunk többet, még egy teáskanál só mehet mellé.) Ha az összes vizet hozzáadtuk, jól elkevertük, a rizs se nem túl puha, se nem kemény, levesszük a tűzről, lefedjük néhány percre. Utána hozzáadjuk a 45 g vajat, jól elkeverjük, aztán a 75 gram sajtot, azt is. Na ezen a ponton már annyira krémes és finom, hogy nem is kéne továbbmenni. De lehet. 

Tálaláskor pesto és pirított magvak (itt tökmag, de a szeletelt mandula az igazi) kerülnek rá. Ide sajt nem is igazán kell már, de persze, aki szeretné, mehet. Az eredeti profi receptet itt lehet elolvasni, ebben bor is van, na akkor a gyerekek nem eszik meg, cserébe még finomabb az íze.  

img_6536.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eztettemma.blog.hu/api/trackback/id/tr4815590362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.