Óh gyerekek, a húsvéti maradékfelhasználás legcsodálatosabb receptje jön. 15 db-hoz.
Hozzávalók a tésztához:
- 260 g. búzaliszt
- 90 g vaj
- 40 g zsír: most a sonkafőzésből visszamaradt zsírt használtam fel
- 25 g cukor
- 1 csipet só
- 4 g élesztő az eredeti recept szerint, én 60 g aktív kovászt használtam
- 2 tojás sárgája
Hozzávalók a töltelékhez
- 270 g darált mák - nekem 230 g volt csak, a maradékot darált keksszel pótoltam
- 120 ml tej
- 110 g cukor
- 1 ek méz
- fűszerek: narancshéj, citromhéj, fahéj, szerecsendió
- 1 marék mazsola
Hozzávalók a tetejére:
- 2 tojás
A tészta hozzávalóit összegyúrom, pihentetem fél órát szobahőmérsékleten. Ezután 36 g-os rudacskákat formázok belőle és 1 órára hűtőbe teszem. Letakarva, hogy ne száradjanak ki. A töltelékhez a mézet és a cukrot felolvasztom forralás közben a tejjel és hozzáöntöm a maradék hozzávalót: a mákot a fűszereket és a mazsolát. Jól összegyúrom és annyi rudacskát formázok belőle, amennyi tészta van. Kb 40 gramosak lesznek. Ezt is hűtőbe teszem.
Ha megvan mindez, a hideg tésztákat hosszúkás téglalapra nyújtom, a máktöltelékes rudakat is szinte akkorára sodrom és a tészta közepére teszem. Feltekerem úgy, hogy alul legyen az a része, ahol összeér a két tészta. A végeit összecsípem, kifli formára görbítem. Amikor mind a 15 a tepsire került, a felvert tojással megkenem. Utnána hagyom megszáradni a tojást, és újra megkenem. 200 fokos sütőben aranybarnára sütöm, nekem 20 perc volt.
Eredeti recept itt. Ötleteket még vettem innen.