Ezt ettem ma — karantén ételnapló

Ezt ettem ma — karantén ételnapló

Hagymaleves

2009. január 03. - Ollaorama

 Mivel ma nem főztem semmit, ezért a mélyhűtőből kaptam ki egy nemrég betett hagymalevest. Így is jó volt, tudom ajánlani.

Szóval:

másfél kiló vöröshagyma
egy csomag újhagyma
két tömb krémsajt (az egyik füstölt, akkor finomabb lesz)
egy nagy csokor friss petrezselyem
3 liter zöldségleves alaplé (bűnözőknek leveskocka vagy simán sós víz)
egy db szerecsendió (vagy két kávéskanál őrölt)
1 kávéskanál frissen őrölt feketebors
zsömle vagy toast kenyér
sima bolti camembert

A hagymát kockákra vágom, nem túl apróra, az újhagymát karikákra. A vöröshagymát beleteszem az alaplébe és puhára főzöm, kb 20-30 perc alatt. 15 perc után beteszem az újhagymát is, mert annak kevesebb idő is elég. Amikor puhára főtt belenyomom a két tömb krémsajtot, összekeverem és belereszelem vagy szórom a szerecsendiót. Mikor lobban egyet, beleszórom a frissen őrölt borsot is. Megkóstolom és pótolom ízlés szerint fűszerrel. Miután levettem a tűzről, beleszórom az apróra vágott csokor petrezselymet. Amikor kész, a sütőben toastot pirítok kb 3 perc alatt. Másfél perc után teszek rá camemberszeleteket. 

A leves a sajtos pirítóssal nagyon finom, lakatató és a szerecsendiótól különleges íze van.

A recept előkészítéssel és főzéssel együtt kb 45 perc alatt készül el. Kinek gyorsabban, kinek lassabban, de egy óránál nem több. Az Astoriánál van egy új pékség (a Deák tér fele bal oldalt), ahol lehet cipót kapni hagymaleveshez. Ez olyan, hogy kiszeded a besejét, beletöltöd a levest, és százszor finomabb, mint bármelyik étteremben.

Még nem próbáltam, de sokszor eszembe jutott, hogy esetleg egy kis fehérborral még jobb íze lenne. Hm. Ha valaki kipróbálja, írja már meg, milyen lett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eztettemma.blog.hu/api/trackback/id/tr81855491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása